Biologisch

Hallo lieve lezers!!

Ik ga het dit keer over biologisch hebben!

De meeste mensen (net als ik nog geen jaar geleden) denken dat biologisch gezond is.
Maar niet is meer waar en ik ga je hier uitleggen wat biologisch eigenlijk betekend en wat dat betekend voor je gezondheid. Zo kun jij bewust kiezen of jij voor biologisch wilt gaan of niet en waarom je dat voor jezelf wilt.
Hoe weet ik wat voor product biologisch is? Waar kun je biologische producten halen?

Hier een stukje die in het kort uitlegt wat biologisch betekend:
Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn.

 • Veehouders gebruiken biologisch voer voor hun dieren.
 • Veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze: ze geven hun dieren meer ruimte.
 • Dieren krijgen over het algemeen minder vaak antibiotica.
 • Boeren gebruiken geen genetische modificatie.(Met genetische modificatie worden de eigenschappen van planten, bacteriën of gisten veranderd.)
 • Gewassen worden uitsluitend geteeld op grond en bijvoorbeeld niet op water of op een kunstmatige ondergrond zoals steenwol.
 • De natuurlijke kringloop wordt in stand gehouden. Mest wordt verspreid over het land en zorgt voor voedingsstoffen voor de gewassen.
 • Biologische gewasbescherming bestaat uit de combinatie van het inzetten van natuurlijke vijanden (denk aan sluipwespen), bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong en mechanische bestrijding, zoals het wieden van onkruid.
 • Sommige boeren gebruiken rassen die minder gevoelig zijn voor plagen en ziekten.
 • Boeren wisselen verschillende soorten gewassen op een stuk land af.

Biologische verwerking

 • Verwerkers gebruiken geen chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch. Alleen technologisch onmisbare E-nummers van natuurlijke oorsprong zijn toegestaan.
 • Bij de productie worden zo min mogelijk proceshulpstoffen gebruikt. Dit zijn stoffen die niet in het product zelf zitten, maar worden gebruikt bij de productie, bijvoorbeeld om de structuur van een product te veranderen. Bij de biologische productie zijn alleen hulpstoffen toegestaan die technologisch onmisbaar zijn. Zo mag biologische suiker niet gebleekt worden. Bij de productie van biologisch brood mag gebruik gemaakt worden van niet-genetisch gemodificeerde enzymen.
 • Producten worden niet doorstraald om ze langer houdbaar te maken. De biologische sector wijst dit af, omdat deze methode niet natuurlijk wordt geacht.
 • Appelbomen worden met de hand gedund in plaats van bespoten, zodat de vruchtjes volledig kunnen groeien.

Wat betekend het dus voor mijn gezondheid:
Als je biologisch eet dan zijn de producten die je eet en de dieren waar de producten vanaf komen op een zo vrij mogelijke en zo natuurlijk mogelijke manier geproduceerd.
Dus geen antibiotica en de gewassen zijn niet besproeit met van alles en nog wat.
Wat betekend dat je dus minder rotzooi in je lichaam krijgt via je voeding.

Hoe herken ik een biologisch product en waar moet ik op letten:
U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-logo voor biologische productie.


Een aantal bekenden zijn: Demeter, MSC, Beter Leven en EKO. Deze keurmerken hebben echter niet allemaal betrekking op biologisch. Het is dus belangrijk om te weten wat ze betekenen als je graag biologische voeding eet.
Hier een website waarbij je meer informatie kan halen over de keurmerken:
https://bionext.nl/verwante-keurmerken

Waar vind ik biologische producten:
Biologische producten vind je in vrijwel elke supermarkt. Meestal in een basisassortiment. Wil je meer keus en een goed advies, dan kun je naar de biosupermarkt of speciaalzaak. De meeste zijn aangesloten bij de BioWinkelVereniging. Ook op boerenmarkten is een mooi assortiment biologisch te koop. Biologisch wordt ook steeds meer online aangeboden.
Soms zijn er ook aanbieders die zich specialiseren in één product, zoals bijvoorbeeld wijn. En de boer die aan huis verkoopt, is natuurlijk ook een winkelier.

 

Dus veel informatie over het biologische proces.
Ik hoop dat je nu genoeg informatie hebt, zo niet kun je het altijd vragen.
Hieronder heb ik een aantal website waar ik mijn informatie vandaal haal als je een nog uitgebreidere verhaal wil over biologisch ben je zo geboeid dat je er ALLES over wilt weten dan zou ik deze websites zeker even nalopen!

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/biologisch.aspx

https://bionext.nl/wat-is-biologisch?gclid=CjwKCAiArrrQBRBbEiwAH_6sNId69X97XsEMTwoG9__o82m5-V14BhvelIHjI2DtS7NDCV1lQbtyvBoCiQMQAvD_BwE

 

Ik wil je bedanken voor het bezoeken en lezen van mijn blog.
vergeet me niet te volgen op facebook en instagram.

De volgende blog zal over de 7heuvelen loop gaan tot dan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *